Termelők

Pár gondolat termelőink egy részéről, akik az elejétől kezdve velünk vannak. A listát folyamatosan bővítjük, hogy mindenkit bemutathassunk!

Népes csapat dolgozik azon nap mint nap, hogy Nagyszokoly lakóinak asztalára valóban jó minőségű, helyben termelt fokhagyma, vöröshagyma, paprika és paradicsom kerülhessen. A kis Tolna megyei községben az önkormányzat mindent megtermel, sőt, a finom alapanyagokból már saját feldolgozóüzemükben állítják elő a Sólyom márkanévre hallgató hazai savanyúságot, illetve a település saját tésztáját is. Több tucat termelő mellett velük is rendszeresen találkozhattok a Spájzon!

Unyi Mária nem valami puccos vidéki villát keresett ahhoz, hogy önálló gazdálkodásba kezdjen. A decsi hegy lábánál szerényen megbúvó bájos, 110 éves épület ugyan komoly felújítást igényel, mégis remek porta ahhoz, hogy Marcsi saját maga megtermelhesse azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amikből aztán olyan finomságok készülnek, mint a bodzás-levendulás eperlekvár vagy a rózsaszörp. Ottjártunkkor éppen rózsát szüretelt egy újabb finomsághoz, és a kóstolószobát, de még a csokoládéműhelyt is megmutatta nekünk. Szenzációs termékeit minden Spájzon megtalálhatjátok!

« 3 A 18 »

Nem titkoljuk, hogy irigykedve tekintünk a két decsi hölgyre, Takács Gyöngyire és lányára, Cindel Máriára, hiszen a nyári szezont egy gyönyörű levendulamezőn tölthetik. A saját termesztésű levendulából számos terméket, többek között levendulaszörpöt, levendulás sót és cukrot, levendulás kekszet és sok más finomságot készítenek. Ezeket bárki megkóstolhatja a Spájzon!

Az ifjú Mayer Antal fehérborai személyes kedvenceinkké váltak, bárhol megállják a helyüket az országban, Anti rendszeres résztvevője a kezdetektől a Spájznak!

Nem kis kockázatot vállalt Babai István fotós, amikor elkísérte az Agricumot Müller Józsihoz – több száz körülöttünk repkedő méh társaságában kísértük figyelemmel a fiatal paksi méhész aktuális teendőit. A család ürgemezei birtokán körülbelül 70 kaptárban dolgoznak serényen a méhek, egy-egy méhcsaládban akár 70-90 ezer dolgozó méh is lehet. A Spájz látogatóinak jó hírünk van, a Müller méz mindig elérhető piacunkon!

A Bölcske közeli Szentandráspusztán lestük meg, hogy viseli magát László Kati húsz rakoncátlan kecskéje és álmos nyugalmassággal legelésző tehene. Míg Kati éppen a televíziós szakmát hagyta ott, hogy tejfeldolgozással és sajtkészítéssel foglalkozhasson, az állatok folyamatosan Babai István lencséje előtt pózoltak. Kati közben előhozta kedvenc sajtjait, amelyekből számosat ti is megkóstolhattok a Spájzon: a termelői piacra fűszeres gomolyát, parenyicát, áfonyás-lilahagymás, medvehagymás és kapros-fokhagymás sajtot is hoz, ne hagyjátok ki!

A Melágia kézműves szappanjai kezdetektől színesítik a piacot. A kecsketejes szappan intenzíven táplálja a bőrt és ricinusolaj tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású is. A levendulás szappan nyugtató relaxáló hatása mellett bőrradírozó is, a teafaolajos szappan zöldanyag tartalma fokozza a szappan méregtelenítő, tisztító, gyulladáscsökkentő hatását, így problémás bőrre de akár borotválkozás után is kitűnő. A mentás-mákos szappan regenerálja és intenzíven táplálja a bőrt, a menta élénkítő hatású,a szappanban lévő mákszemek pedig bőrradírozóak. Próbáljátok ki ti is!

A szálkai Patton Petra és Németh Bálint minden alkalommal lenyűgöz minket kreativitásával . Petra a pár kreatív menedzsere, aki az aszalt gyümölcsöket, a gyümölcs- és zöldségchipseket és a mézeket is egészen különleges köntösbe öltözteti, Bálint pedig az az ezermester méhész, aki nélkül sem az aszaló, sem a kerítés körüli veteményes nem épülhetne meg. Az aszalt nyalánkságok és a gyümölcschipsek is hagyományos csikós tűzhelyen készülnek, de Petra az otthoni boszorkánykonyhában már egészen új termékek készítésén dolgozik: ott jártunkkor éppen házi müzli szeletet gyártott, de a tervek szerint a nyers konyha felé is kikacsintanak. Aki szeretné tudni mit jelent ez pontosan, jöjjön el és találkozzon velük a Spájzban!

Hizlaltatott mellett saját nevelésű sertésekből készíti füstölt árui széles választékát Szabó Viktor, akinek kezei közül négy éve kerülnek ki a jobbnál jobb házi készítésű finomságok. A disznóságokat nagy gondossággal, hagyományos füstöléssel állítja elő, így a hagyományos ízvilágot kedvelők garantáltan megtalálják kedvenceiket a paksi termelő termékei között.

A BeSweet a szekszárdi Kék Madár Alapítvány munkatársai által megálmodott csokoládémanufaktúra és márka, mely 2020. év elején költözött be új, korszerű üzemébe Szekszárdon. A munkahelyen a vezető kivételével mindenki megváltozott munkaképességű, akik ugyanolyan értékű munkát tudnak végezni, mint az egészséges társaik. Kitartással és türelemmel bármilyen munkafolyamatra megtaníthatók. A manufaktúrában többféle táblás csokoládék, mártott és drazsírozott termékek, valamint vágott bonbonok készülnek. Az csokoládé üzem mottója: ” Egy falat jó akarat “. A termékek megvásárlásával Te, mint fogyasztó a fogyatékos emberek foglalkoztatását támogatod


Bárdos Viktor a Janchili alapítója 2014-ig többfajta vállalkozásban is kipróbálta magát, végül olyan dolgot álmodott meg magának, amiben ténylegesen örömét leli. Mivel ő maga és családja, ismerősei is szeretik a csípős, erős dolgokat, így esett a választás a chili termesztésére 2016-ban. Ekkor külföldön élő barátja segítségével 3-500 tő chili maggal indult a sikertörténet.
A Janchili elnevezés sajnálatos módon adott volt egy családi tragédia kapcsán, ezzel a névvel testvérének állít emléket, úgy tűnik igen nagy sikerrel.
4 fajtával indult a termesztés, jelenleg 3.000 tő paprika található a területen, jövő évben 6-8.000 tő a tervezett. Az ültetvényen 14 fajta paprika található pl. trinidad scorpion moruga chili, habanero chili. Ezekből különböző erejű és ízesítésű szószokat, olajakat, őrleményeket, savanyúságokat, lekvárokat készít.
A paprikákat erősségük alapján válogatja ki, ő csak a legerősebbeket termeszti. Az érés – szedés folyamatos októberig, illetve az első fagyig. A téli időszakban van egy kis pihenő, de januárban már kezdődik a magvetés, majd a palántázás. A vállalkozást jelenleg egyedül üzemelteti.
A szószokhoz szükség van egyéb fűszernövényekre és természetesen paradicsomra is, ezeket is mind ő termeli meg a körülbelül 1 hektáros területen.


BeeGarden
Horváth Roland paksi méhész kistermelővel és az általa készített különleges ízesített mézekkel. Roland családja több generáció óta foglalkozik mezőgazdasággal, melynek székhelye Németkéren található. Méhészettel 7 éve kezdtek el foglalkozni, méheik akác-, napraforgó- és repce mézeket gyűjtenek. Az idők folyamán egy cukrászlány segítségével kifejlesztették ízesített termékeiket, melyekbe kizárólag természetes összetevőket tesznek. Mézeiket saját kezűleg készítik, a család segítségével. Ízesített produktumaikat legelőször esküvői köszönetajándékként mutatták be. A különleges mézeknek akkora sikere lett, hogy elkezdték e termékek gyártását is.

Wégerer Ádám 2012 óta foglalkozik komolyabban a bőrdíszművességgel, mely kezdetben hobbiként indult nála, de ma már sokkal több annál. Leather carving technikával díszíti az általa készített alkotásokat, mely eljárás háromdimenziós megjelenést biztosít a bőrbe metszett mintáknak. Egyedi, kézzel készített pénztárcákat, öveket, táskákat, tarsolyokat találhattok kínálatában, melyek mindegyike kiváló minőségű bőrből készül a hosszú élettartam érdekében.

Vecsernyés Irén a mai napig kizárólag gyümölccsel, gyümölcsből hajlandó dolgozni, ami egy kistermelőtől talán természetesnek tűnik, de a mai adalékanyagok és ízpótlók világában ez egyre kevésbé magától értetődő. 2009 óta foglalkozik őstermelőként gyümölcsfeldolgozással. Hagyományos technológiával és egyedi receptjei alapján főzi lekvárjait, jelenleg több mint 35 félét, köztük feketeszedret, ribizlit, birset, málnát és olyan különleges párosításokat is, mint a sárgabarackos cseresznyeszilva.

Mintegy 70 tejelő tehénnel és összesen 140 egyedes állománnyal büszkélkedhet Vidók Szilvia és családja, akik tehéntejből készült finomságaikkal rendszeresen megörvendeztetik a Spájzra érkező látogatókat. A kétgyermekes fiatal paksi anyukáról talán senki nem tudná elképzelni első pillantásra, hogy zokszó nélkül, nagy gyakorlattal ül oda a fejéshez, vagy vesz részt éppen a takarmányozás feladataiban. A dunaszentbenedeki származású hölgy nem csak a gazdaság üzemeltetéséből veszi ki a részét, nagy örömünkre a jobbnál jobb sajtok készítésének is a mestere. Aki ellátogat a Spájzra, megkóstolhatja fűszeres tehénsajtjait és személyes kedvencünket, a füstölt parenyicát is.